IPA vs IPA

Efter ett par för tidiga smakprov efter flaskningen av senaste IPAn, Mera IPA, så hade jag på känn att nu borde den vara klar. Och fick för mig att den skulle vara kul att jämföra med en av mina absoluta favoriter i klassen, SKAs utmärkta Modus Hoperandi.Båda är väldigt typiska Amerikansk IPA med västkustkaraktär och på knappt 7%. Vår egen IPA buteljerades den 26/4. SKAs antagligen för flera månader sedan (bäst före oktober 2014).

De två kombatanterna
De två kombatanterna, med nyklippt gräsmatta i bakgrunden

Sagt och gjort. Först gräsklippning som uppladdning, sedan fram med två provglas och börja bedöma. Ingen ide till någon krystad blindprovning – var ju ensam hemma, och visste lite för mycket om vår egen öl. Så det blev helt subjektivt såklart, efter principen mina barn och andras ungar.

Utseende: 4 – 4.5

Vår egen IPA var dimmigare, något mörkare, högre fluffigare huvud. SKAs  Klar, snygg. Här blir det SKA som vinner.

Lukt 4 – 3.5

Hjulsbro har tydligt gräs, grapeskal, tall, lite jäst. Men det sistnämnda tycker jag inte stör. SKAs  är mer hö halm, söta tropiska frukter, och helt enkelt tröttare. Så här avgör färskheten.

Smak 4 – 4

SKAs smakar sött bröd, honung, persikor, apelsiner,kåda. Tydlig skalbeska i slutet. Hjulsbros är lite vassare, bröd, grape-skal, tallbarr, känns friskare. Men kändes oavgjort.

Känsla 3.5 – 4

Bryggeriets är medelkraftigt kolsyrad, små bubblor, neutral munkänsla, medelkropp, torr avslutning. Det något större bryggeriets är liknande, men något oljigare och större kropp. Den känns lite lyxigare.

Allmänt 4.25 – 4

Vår egen IPA bedömer jag som frisk, fruktig, citrusintensiv. Lätt, med hög hinkabilitet. Perfekt efter gräsklippning. Och färsk var den. Köpe-IPAn är balanserad, men åt det söta hållet. Så just idag kändes den lite tung och tröttare.

Så slutvägningen gav alltså 4.05 – 3.93. Knapp vinst till Hjulsbro. Och det var antagligen mest för att den är betydligt färskare. Men det är ju den stora vitsen med att brygga själv. Man kan få ölen precis hur färsk som helst 🙂

Lämna ett svar