På ölprovning

händer det ju att jag är. Igår var det dags igen för en av De Klomps mycket trevliga öppna provningar – ”Svenska småbryggerier III” med ölgurun (och före detta kollegan) Magnus Bark som har ölbloggen ofiltrerat.se.

Nåväl, under gemytliga former provade vi sex stycken nya svenska hantverksöler på fat (ja, Klompen har alltid ett brett och varierat utbud – det uppskattas!). En snabbresa genom ölsverige.

Vi började i Uppland med Skebo Spring Surprise, en öl som jag smakade för ett år sedan och den gången tyckte var lite småtrist och saknade humlebeska, årets variant var däremot mycket trevligare och hade en god engelsk humlebild. Blev en av den här provningens tre bästa öl i min gom!

Sedan kom en nyhet från Göteborg, Ocean Amber Ale som real cask. Tyvärr var den väl som bäst för ett par dagar sedan, kommer definitvt titta till den igen för att se om jag kommer över det ganska medelmåttiga intryck jag fick den här gången.

Tvärs över landet till Nyköping och Nils Oscar, deras moddade Kalaspåsköl 2010 som säljs under namnet Vår Öl (eller möjligen Våröl). En riktigt trevlig Märzen – som jag kunde trott var en ale. Bra jobbat NO!

Sedan ner längs kusten till Kalmar och Ängö Kvartersbryggeri, deras Diabolisk Ängöl smakade jag på Linköping Beer Expo i våras. En kick om man gillar att brottas med bananklasar! Passar troligen bäst efter mat, som dessert.

Tillbaka till västkusten, nu en mörkare öl, en porter från Dugges: ½ Idjit!, inte dålig men föredrar nog en av storebrorsorna – Perfect Idjit!

Sedan var det dags för något som jag inte kan motstå, ett besök i Hedemora på Oppigårds, dessutom en DIPA (en American Double / Imperial IPA) – mycket extra allt!. Det är iofs inte deras eget recept utan från vinnarna i Hembryggnings-SM 2010, men tusan så gott: Drakens DIPA! Så sist, störst, bäst och vackrast i min bedömning. Efter den fullträffen spelade det ingen större roll hur det gick för Sverige i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Men som jag brukar hävda – smak är personligt!

Efteråt blev det, som vanligt en öl eller tre med tilltugg i trevligt sällskap!

Lämna ett svar